Кениецът Осеа Туей е победител в столичния маратон

При жените триумфира Хайелом Шегае от Етиопия
Обновена: 13 окт 2019 19:02 | 13 окт 2019 18:58, Анисия Иванова
31
Кениецът Осеа Туей е победител в столичния маратон
Снимка: Организаторите

Кениецът Осеа Туей стана първият в историята победител в маратона в София. Африканският атлет дори спечели еднолично големия джакпот от 20 000 лв., след като единствен спечели и трите състезания от маратонската верига, съобщиха организаторите.

"Бягането като начин на живот“ тази година се проведе в градовете Стара Загора, Варна и София. При жените в българската столица триумфира Хайелом Шегае от Етиопия, за да запише името си като дебютния победител по новия софийски маршрут.

Близо 6000 атлети от 52 държави участваха в надпреварата. Точно в 9.30 от площад Александър Батенберг пред Национална художествена галерия потеглиха участниците в класическия маратон на 42.195 км. Стартът бе даден от министъра на младежта и спорта Красен Кралев и вицепрезидента на Българския олимпийски комитет Любомир Ганев.

Осеа Туей победи само с една стотна от секундата мароканеца Юсеф Сбай. Времето на шампиона е 2.15:55 ч., трети завърши Алемайеху Лема от Етиопия с 2.16:55 ч. При жените Хайелом Шегае от Етиопия бе безспорната номер 1, като финишира за 2.35:33 ч., пред двете кенийки Бети Чепквони 2.36:54 и Хилда Чебой 2.40:07 ч.

Лавровите венци бяха връчени на шампионите от министър Кралев при мъжете и от волейболната легенда Любо Ганев при жените.

За поредна година събитието имаше и благотворителни каузи – една от тях събра средства за изграждането на
Кариерен център за хора със специални потребности. Имаше и специален старт за хора с онкологични заболявания и за параолимпийци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
До 22. преди 4 години
Когато има пари в спортните залагания вече не е спорт а хазарт.Така е и когато има корупция в спорта.
27
0
 
2
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 години
До Анонимен 21 Кенийците генетично не могат да ходят.Те само тичат.
26
0
 
1
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
20 000 лв. са подигравка за този маратон.Трябва да са поне 200 000 .
25
0
 
1
 
! Отговори
:) преди 4 години
Браво на човека. С 20К награден фонд явно се привличат доби професионални.Thumbs up за организаторите.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Черен скиор няма
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** скиор и *** добър войник няма.
22
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По повод избора на спортна дисциплина мнението ми е друго. Спортът е вид дейност, от която могат да се печелят пари. Състезания за бягане на дълги разстояния с паричен награден фонд се провеждат многократно навсякъде по света. Състезания по скок височина или хвърляне на копие например - само на лекоатлетически шампионати. Освен това дългите бягания са на различни дистанции и позволяват повече участия, при което най-главното е издръжливост. База за тренировки не е нужна.
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кенийците са най-големите маратонци в света.До сега не се е намерила нация която да им се наложи.В гените ли е,в климата ли е не знам,ама са най-добрите бегачи в света.
20
0
 
14
 
! Отговори
Ива преди 4 години
Подбедрицата е по тънка и по-лека в сравнение с европейците и имат по-малко телесни мазнини в сравнение с европейците (топъл срещу студен климат).Няма начин европеец да ги бие при условие, че те имат по-тънки и леки кости.Физически е невъзможно.
19
2
 
9
 
! Отговори
Прод.18 преди 4 години
Никой черен африканец до сега не е бил рекорда на висок скок на Стефка Костадинова.Нито пък някой бял го е направил.Както се казва,бягането бързо може да е и от страх но за скачането на високо се иска много тренировки,труд и здрава физика.А тва с бягането още по римско време са счупили рекорд.Но със скачането,никой все още не може да се похвали и преди и сега.
18
0
 
8
 
! Отговори
До13. преди 4 години
И в Кения е като в Етиопия.В бягането навсякъде са първи и все със златни медали.Спомням си когато и в БГ-то един лъв бе избягал от зоопарк,как и един българин счупи световен рекорд,по градските улици.Хем беше обикновен гражданин и никога не бил тренирал бягане или някакъв друг спорт.Само бил ходил до тото пункт по анцуг.Не знам от къде им идва хъс на тея африканци,но наистина бягат,като мълнии по пистите.Дорде го видиш да хуква и е вече на финала.Но пък не могат да скачачат.
17
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Етиопия е страна с много древна култура. Там се пази Книгата на Енох - праначалото на Библията. В Етиопия християнството е православие.Това, че поради политически причини изкуствено е било спъвано развитието на държавата, е съвсем друг проблем. В последно време тя има много динамичен растеж.
16
0
 
3
 
! Отговори
Додо преди 4 години
А добре дошъл, Мустафа!
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТУРЦИТЕ ПРИ ОДРИН СА БЯГАЛИ И ПО-БЪРЗО ПРЕД БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ.
14
4
 
13
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Бог е създал расите с цел. Те са различни! В това е палитрата! Някои оцеляват с интелект, други с физически данни и бързина. Това каза и доказа професор Джеймс Уотсън, откривателят на двойната спирална структура на ДНК и връзката и с гените. Заради тези му думи (ония) му отнеха Нобеловата награда през 2019г. Да се говори истината е все едно се говори анатема в дните на Новия Световен Ред! Защото истината не харесва на някой обаче, това не я прави лъжа! А истината е като водата - винаги пробива!
13
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом е от Етиопия,нама начин да не спечели маратона.Те там по цял ден тичат,подгонени я от някои лъв,я от някои тигър ,я от някоя пантера или от крокодил.Спират за няколко секунди, само за да се облекчат.Когато на един американски президент му показали световен шампион от Етиопия,той възкликнал:-" Боже,та тия нямат ли обувки"Та всеки от Етиопия ще бие на маратон,всеки бял,бягайки даже и бос.
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом е от Етиопия,нама начин да не спечели маратона.Те там по цял ден тичатччч,подгонени я от някои лъв,я от някои тигър ,я от някоя пантера или от крокодил.Спират за няколко секунди, само за да се облекчат.Когато на един американски президент му показали световен шампион от Етиопия,той възкликнал:-" Боже,та тия нямат ли обувки"Та всеки от Етиопия ще бие на маратон,всеки бял,бягайки даже и бос.
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом е от Етиопия,нама начин да не спечели маратона.Те там по цял ден тича,подгонени я от някои лъв,я от някои тигър ,я от някоя пантера или от крокодил.Спират само за няколко секунди, само за да се облекчат.Когато на един американски президент му показали световен шампион от Етиопия,той възкликнал:-" Боже,та тия нямат ли обувки"Та всеки от Етиопия ще бие на маратон,всеки бял бягайки даже и бос.
10
2
 
8
 
! Отговори
Асан Асанов преди 4 години
Щях да го бия тоя- мен като ме гонеха полицаите с открадната релса на гърба стигнах от Мездра до Сливен за 2ч.и то бос през тръните и то гладен.
9
1
 
17
 
! Отговори
Селяндур преди 4 години
Абе, българи участвали ли са или те само са дали наградата?